ArticolSeo.info
Turmeric – aurul din bucatarie, condimentul cu multiple beneficii pentru sanatate
Unul din cele mai apreciate condimente din bucataria asiatica, dar si romaneasca este turmericul
Unul din cele mai apreciate condimente din bucataria asiatica, dar si romaneasca este turmericul. Sarea si piperul nu sunt singurele condimente importante pentru preparatele romanesti, ci acestea au inceput sa fie asezonate cu diferite alte condimente precum sofran, rozmarin, schinduf, cardamon, turmeric si alte mirodenii exotice ce le confera o aroma aparte.
Pe langa gustul unic, aceste condimente pot avea si proprietati terapeutice excelente. turmericul este un condiment foarte apreciat in India, folosit in curry, castigandu-si treptat popularitatea in diferite colturi ale lumii.
Turmeric si curcuma – tu stii sa faci diferenta?
Turmericul este adesea numit sau confundat cu curcuma, dar exista o diferenta clara intre cei doi termeni. Curcuma este o planta cu origini in sudul Asiei si in nodul Australiei, folosita de peste 4000 de ani pentru aroma si culoarea pe care o da preparatelor, dar si ca remediu natural, gratie proprietatilor terapeutice. Speciile de curcuma se deosebesc prin frunze lungi si lanceolate de culoarea verde deschis.
Turmericul, pe de alta parte, este infratit cu ghimbirul, fiind una din speciile de curcuma ce se cultiva de peste 200 de ani. Acesta se mai cultiva si in America de Sud, Indonezia, Africa, remarcandu-se prin gustul si culoarea intensa galben-portocaliu. Condimentul turmeric este obtinut din radacina Curcuma Longa, continand numeroase substante active, importante pentru organism.
Beneficii turmeric
Turmericul este un condiment folosit indeosebi pentru gustul pe care il da preparatelor, dar si pentru beneficiile pe care le aduce organismului consumatorilor. Curcumina este principala substanta activa a acestui condiment cu puternice efecte antioxidante si antiinflamatorii, dar in compozitie intra si acizi grasi, niacina, riboflavina, acid ascorbic si fibre dietetice. Cele mai importante beneficii ale turmericului includ:
-
efectele antiinflamatorii ce pot fi oricand comparate cu cele ale medicamentelor pe baza de hidrocortizon si de fenilbutazon;
-
efectele antioxidante ce se materializeaza prin neutralizarea radicalilor liberi din organism, si la eliminarea efectelor artritei reumatoide;
-
efectele de protejare impotriva dezvoltarii de boli neurodegenerative precum Alzheimer;
-
tratarea bolilor inflamatorii ale intestinului cum este boala Crohn sau colitele ulcerative;
-
stabilizarea glicemiei si prevenirea instalarii diabetului;
-
tratarea infectiilor virale cauzate de diferiti virusi in organism;
-
tratarea depresiei;
-
protejarea ficatului si inimii;
-
mentinerea limitelor normale ale nivelului de homocisteina;
-
sustinerea sistemului imunitar;
-
imbunatatirea digestiei.