ArticolSeo.info
Sfaturi pentru a calma un copil furios
Furia copiilor este o emotie pe care orice parinte ar trebui sa invete sa o gestioneze cu atentie. Conform specialistilor, furia este expresia frustrarii, a unei vatamari a copilului si nu a unei dorinte de a-si testa parintii sau de a-i impinge la limita
Furia copiilor este o emotie pe care orice parinte ar trebui sa invete sa o gestioneze cu atentie. Conform specialistilor, furia este expresia frustrarii, a unei vatamari a copilului si nu a unei dorinte de a-si testa parintii sau de a-i impinge la limita.
Din momentul in care furia copilului este auzita, inteleasa si recunoscuta drept legitima, copilul va putea sa o depaseasca. El va intelege astfel ca poate dori un lucru fara sa-l obtina. Exista diverse modalitati de a calma un copil furios, parintii trebuie doar sa gaseasca tehnicile potrivite.
Cele mai eficiente modalitati de a calma un copil furios
Crizele de furie fac parte din dezvoltarea normala a copilului, mai ales la varsta cand copilul incepe sa-si dezvolte autonomia, adica incepand cu 18 luni. Unele crize dureaza doar cateva minute, dar altele pot dura mai mult de o ora. Unii copii sunt mai predispusi la un astfel de comportament decat altii datorita temperamentului mai asertiv sau chiar mai putin tolerant la frustrare. De asemenea, se poate observa ca atacurile de furie sunt mai frecvente la copiii care nu reusesc sa isi exprime nemultumirea verbal, astfel ca furia lor se va manifesta prin strigate si gesturi.
Crizele apar adesea atunci cand un copil
- nu poate face ceea ce vrea (se confrunta cu o constrangere);
- trebuie sa faca ceva ce nu vrea;
- este coplesit de sentimente de neputinta, frustrare, furie, anxietate sau chiar frica;
- este obosit, flamand, emotionat ;
- nu reuseste sa faca un lucru singur;
- ii lipsesc cuvintele pentru a se exprima;
- dorește atentie, poate pentru ca se simte ignorat sau, invers, pentru ca tinde sa monopolizeze atentia celor din jur.
Parintii sunt cei care ii pot ajuta pe cei mici sa se calmeze doar daca raman la randul lor calmi. Bratele mamei, spre exemplu, sunt locul unde copiii se vor simti intotdeauna protejati si unde vor veni ori de cate ori au probleme fapt pentru care a imbratisa un copil furios poate reprezenta o buna modalitate pentru a-l calma.
Specialistii recomanda inclusiv efectuarea unor exercitii de respiratie pentru calmarea copiilor in timpul unei crize, insa astfel de tehnici sunt mult mai eficiente in cazul celor cu varsta de peste 5 ani. O alta tehnica interesanta este cea prin care copilul isi inclesteaza pumnii foarte tare si apoi ii elibereaza. Acest exercitiu ar trebui repetat pana cand cel mic se va simti mai calm, lucru ce il ajuta la reducerea tensiunilor care uneori provoaca furie.