ArticolSeo.info
Pneumonia bilaterala: simptome si complicatii
Pleurezia - acest lucru se intampla atunci cand straturile pleurale se inflameaza. Pleurezia provoaca durere in piept atunci cand o persoana respira adanc sau tuseste
Pneumonia bilaterala este o infectie a ambilor plamani. Un virus, bacterie sau ciuperca face ca micii saci ai plamanilor, numiti alveole, sa se inflameze si sa se umple cu lichid sau puroi, provocand o serie de simptome, inclusiv dificultati de respiratie.
Pneumonia este principala cauza de deces infectios la nivel mondial in randul copiilor cu varsta sub 5 ani. La fel ca pneumonia, pneumonia bilaterala este de obicei cauzata de o infectie bacteriana sau virala.
Persoanele care au gripa ( infectia cu virusul gripal ), unele tipuri de infectii bacteriene streptococice, virusul sincitial respirator si alte infectii pot dezvolta pneumonie bilaterala. Deoarece pneumonia bilaterala afecteaza ambii plamani, o persoana poate avea o respiratie extrem de dificila.
Simptome
Oricine crede ca poate avea pneumonie trebuie sa se prezinte la medic cat mai curand posibil. Pneumonia se dezvolta adesea dupa sau alaturi de o alta boala respiratorie. Unii oameni sufera, de asemenea, de pneumonie dupa expunerea la praf si anumite gaze sau dupa ce au acumulat lichid in plamani.
Aceste situatii fac mai usor ca un germen sa se strecoare in corpul unei persoane si sa provoace infectii. Persoanele care au acesti factori de risc ar trebui sa fie atenti la simptomele pneumoniei. Aceste simptome includ:
- Febra mare, frisoane sau tremuraturi;
- O tuse care se inrautateste;
- Respiratie scurta in timpul activitatilor care de obicei nu induc dificultati de respiratie;
- Durere toracica la tuse sau la respiratie;
- Greata, varsaturi sau diaree, impreuna cu simptome respiratorii.
Complicatii
Pe masura ce pneumonia progreseaza, poate provoca complicatii grave – in special la persoanele cu sistem imunitar slabit din cauza varstei, a bolilor sau a bolilor debilitante, cum ar fi HIV sau SIDA.
Complicatiile pneumoniei includ:
- Sepsis – o infectie care provoaca inflamatii sistemice in organism. Este o boala grava care poate fi fatala.
- Abcese pulmonare;
- Revarsari pleurale – de obicei, o cantitate mica de lichid pleural umple golul dintre membrane, iar pneumonia poate provoca acumularea acestui lichid. O revarsare pleurala poate provoca moartea.
- Pleurezia – acest lucru se intampla atunci cand straturile pleurale se inflameaza. Pleurezia provoaca durere in piept atunci cand o persoana respira adanc sau tuseste.