ArticolSeo.info
Frica este o emotie experimentata in anticiparea unor dureri sau pericole specifice si este de obicei insotita de dorinta de a fugi sau de a lupta. Poate fi reala sau imaginara. Daca nu am simti frica in anumite situatii, nu am reactiona in mod corespunzator si am fi pusi intr-o situatie periculoasa.
Daca frica este imaginara sau irationala, ne poate paraliza si ne poate afecta viata. Multe temeri imaginate, cum ar fi teama de respingere sau de esec sunt tipurile de temeri pe care trebuie sa invatam sa le gestionam si sa le depasim.
Exista, desigur, unele temeri care ne spun ca frica nu ne afecteaza viata. De exemplu, daca cineva se teme sa vorbeasca in public, incercarea de a invinge frica nu are nicio consecinta. Nu exista nici o motivatie sau nevoie de a lucra la invingerea acesteia. Daca, pe de alta parte, teama de a vorbi in public va impiedica progresul in cariera, atunci e timpul sa lucram pentru a scapa de ea.
Strategii pentru depasirea temerilor
– Recunoaste-ti frica. Fie ca este imaginara sau reala, primul pas in depasirea fricii este sa recunoastem ca exista. Toti avem temeri, este natura umana. Negarea sau ignorarea acestora nu le face sa dispara.
– Analizati-o. De unde vine? Este reala sau imaginara? Poate fi pusa intr-un context diferit? De exemplu, pana la concluzia sa logica, care este cel mai rau lucru care vi se poate intampla? Odata ce ati determinat ce ar putea fi, intrebati-va daca puteti face fata sau o puteti depasi. De cele mai multe ori, odata ce treceti prin procesul de analiza, frica nu este la fel de infricosatoare pe cat v-ati imaginat initial.
– Recunoaste-ti. Permiteti-va sa simtiti asta si apoi o faceti oricum. Actionati in ciuda fricii, este o provocare pentru dezvoltarea personala si o oportunitate de a deveni mai puternic.
– Fiti persistenti. Faceti lucrurile de care va temeti iar si iar. Facandu-le in mod repetat, frica de esec isi pierde puterea asupra voastra si veti deveni mai putin vulnerabili.
– Dezvoltati curaj. Uneori, raspunsul ar putea sa nu fie acela de a invinge o anumita frica. Ci ar putea fi curajul. Daca va concentrati prea mult pe o teama, in loc sa incercati sa o depasiti cu curaj, se poate, de fapt, sa o intensificati. Prin dezvoltarea curajului construiti incredere in sine si rezistenta. De asemenea, construiti o abordare sanatoasa in fata tuturor fricilor pe care le aveti.