ArticolSeo.info
Potrivit expertilor in sanatate si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), prea mult sodiu nu este bun pentru sanatate.
Care pot fi efectele secundare ale consumului excesiv de sare?
Mai intai de toate trebuie sa se retina ca toate extremele pot fi nesanatoase. Asadar, nu este nevoie sa traim fara sare, dar nici sa exageram. Cel mai bine este sa se respecte recomandarile pe care le face intotdeauna medicul, deoarece acestea vor tine cont de nevoile specifice ale organismului.
Probleme cardiace si circulatorii
Consumul excesiv de sare are efecte secundare legate de circulatie. Cele mai importante sunt hipertensiunea arteriala, atacurile de cord si insuficienta cardiaca.
De asemenea, poate provoca accidente vasculare cerebrale, embolii, hemoragii cerebrale si accidente vasculare cerebrale, ceea ce duce la leziuni fizice si neurologice grave si permanente. Acest lucru se datoreaza faptului ca sarea afecteaza functia rinichilor. Functia de filtrare renala este afectata de excesul de sare, ceea ce favorizeaza, de asemenea, hipertensiunea arteriala intr-un cerc vicios.
Insuficienta renala
In plus fata de ceea ce s-a mentionat deja, consumul de multa sare poate predispune la formarea de pietre sau calculi renali. Consumul excesiv duce, de asemenea, la retentie de apa, inrautatind functionarea nu numai a rinichilor, ci si a inimii si a ficatului.
Dezvoltarea de tumori
Consumul mare de sare poate favoriza aparitia sau dezvoltarea anumitor tipuri de tumori, cum ar fi cancerul de san. Acest lucru a fost confirmat de un studiu publicat in 2018 si realizat de cercetatori chinezi.
Supraponderabilitate si obezitate
In 2019, a fost realizat un studiu numit INTERMAP pentru a analiza relatia dintre consumul de sare si obezitate in diferite tari a fost analizata. S-a constatat urmatorul lucru- consumul de sare este asociat pozitiv cu IMC si cu prevalenta supraponderalitatii sau a obezitatii in Japonia, China, Regatul Unit si SUA.
Cum se poate evita consumul de prea multa sare?
Pentru a evita problemele cauzate de consumul excesiv de sare, este indicat sa se evite alimentele procesate, cum ar fi branza, produsele de patiserie si mezelurile, precum si mancarea de tip fast-food.
In acelasi timp, se pot folosi inlocuitori de sare, cum ar fi sarea de mare neprocesata, si sa se adauge din ce in ce mai putina sare la mese.
In cele din urma, o idee buna este de a incerca condimente sau ingrediente care imbunatatesc gustul alimentelor. Condimentele precum piperul, salvia, maghiranul, busuiocul, patrunjelul, nucsoara, rozmarinul, tarhonul si chimenul nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie.