ArticolSeo.info
Cum se trateaza icterul la bebelusi
Icterul la bebelusi este una dintre cele mai des intalnite afectiuni, care se manifesta prin ingalbenirea pielii si a partii albe a globului ocular
Icterul la bebelusi este una dintre cele mai des intalnite afectiuni, care se manifesta prin ingalbenirea pielii si a partii albe a globului ocular.
Icterul la copii de obicei se trateaza de la sine in doua sau trei saptamani, fara a necesita tratament specific. Cu toate acestea, atunci cand se manifesta intr-un mod moderat sau sever, este probabil ca bebelusul sa fie nevoit sa ramana spitalizat cateva zile.
Masurile luate pentru controlul icterului vor depinde de nivelul de bilirubina din sange, de varsta copilului sau de nasterea prematura a copilului. Un bebelus va avea nevoie de tratament special daca bilirubina este foarte mare sau creste foarte repede. Terapia include, printre altele, urmatoarele actiuni:
Fototerapie
Bebelusul este expus unei lampi speciale care emite lumina printr-un spectru albastru-verde. Aceasta lumina are functia de a ajuta la descompunerea moleculelor de bilirubina, astfel incat acestea sa poata fi eliminate din urina sau scaunul copilului. Cu toate acestea, nu este lumina ultravioleta. Pe de alta parte, incorporeaza un protector din plastic care actioneaza ca un filtru. In plus, in timpul tratamentului, copilul va purta doar scutece si protectie pentru ochi.
Imunoglobulina intravenoasa
Cand icterul este legat de diferentele dintre grupa sanguina a mamei si a bebelusului, tratamentul include o transfuzie intravenoasa de imunoglobulina. Aceasta procedura ajuta la reducerea icterului.
Transfuzia de sange
In unele cazuri, cand nu exista un raspuns pozitiv la alte tratamente, icterul la bebelusi necesita transfuzie de sange. Aceasta tehnica implica extragerea cantitatilor mici de sange in mod repetat pentru a dilua bilirubina si anticorpii mamei. Apoi sangele este transferat copilului.
Obiceiurile alimentare
Daca icterul la bebelusi nu este sever, medicii recomanda adesea modificari simple in obiceiurile alimentare pentru a preveni aceasta boala. Unele mame au nevoie de ajutor deoarece au probleme de alaptare. Urmatoarele sfaturi vor ajuta mamele tinere sa reduca sansele aparitiei icterului la bebelusi:
- alaptarea copilului cat mai des, pentru ca intestinele sale sa functioneze mai bine si sa aiba miscari intestinale regulate;
- hranirea complementara, cum ar fi laptele praf, in cazul in care exista probleme de alaptare.