ArticolSeo.info
Cauze si simptome ale mastitei
Mastita este o infectie a tesutului mamar care provoaca dureri de san, umflare, caldura si roseata. De asemenea, ati putea avea febra si frisoane.
Mastita este o infectie a tesutului mamar care provoaca dureri de san, umflare, caldura si roseata. De asemenea, ati putea avea febra si frisoane. Mastita afecteaza cel mai frecvent femeile care alapteaza (mastita la lactatie), desi uneori aceasta afectiune poate sa apara si la femeile care nu alapteaza.
Simptome
Semnele si simptomele pot aparea brusc si pot include: sensibilitate la san sau temperature mare, senzatie de stare de rau, umflarea gurii, durere sau senzatie de arsura continua sau in timpul alaptarii, roseate pielii, febra mare.
Cauze: Alaptarea este o abilitate invatata, iar tehnica slaba poate duce la blocarea laptelui in piept, o cauza principala a mastitei. Alte cauze includ:
O conducta de lapte blocata
Daca un san nu este complet golit la hranire, unul dintre canalele de lapte poate deveni infundat, cauzand eliberarea de lapte, ceea ce duce la infectii ale sanului.
Bacteriile care intra in piept
Bacteriile de pe suprafata pielii si gura copilului pot intra in canalele de lapte printr-o pauza sau fisura in pielea mamelonului sau prin deschiderea unui canal de lapte. Laptele stagnant intr-un san care nu este suficient golit ofera un loc de reproducere pentru bacterii. Proprietatile antibacteriene ale laptelui va ajuta sa va protejati copilul de infectie.
Factorii de risc pentru mastita includ: alaptarea in primele saptamani dupa nastere, oboseala si stresul, nutritia slaba. Daca mastita nu este tratata adecvat sau este legata de o conducta blocata, o colectie de puroi (abces) se poate dezvolta in piept si poate forma o masa mamara sau o zona de fermitate cu ingrosare. Un abces necesita, de obicei, drenaj chirurgical. Pentru a evita aceasta complicatie, discutati cu medicul de indata ce dezvoltati semne sau simptome de mastita.
Minimizati-va sansele de a face mastita urmand aceste sfaturi:
-
Goliti complet laptele din sani in timp ce alaptati.
-
Permiteti copilului sa elibereze complet un singur san inainte de a trece la altul in timpul alimentatiei.
-
Modificati pozitia pe care o utilizati pentru a alapta de la o alimentare la alta.
-
Asigurati-va ca bebelusul se blocheaza in mod corespunzator in timpul alimentarii.