ArticolSeo.info
Care este tratamentul pentru cancerul colorectal?
Tratamentul pentru cancerul colorectal va depinde de mai multi factori, cum ar fi: dimensiunea, localizarea, stadiul cancerului indiferent daca este recurent sau nu si starea generala de sanatate a pacientului
Tratamentul pentru cancerul colorectal va depinde de mai multi factori, cum ar fi: dimensiunea, localizarea, stadiul cancerului indiferent daca este recurent sau nu si starea generala de sanatate a pacientului. Optiunile de tratament includ: chimioterapia, radioterapia si chirurgia.
Chirurgia pentru cancerul colorectal
Acesta este cel mai frecvent tratament. Tumorile maligne afectate si orice ganglion limfatic din apropiere vor fi eliminate, pentru a reduce riscul de raspandire a cancerului.
In aceasta interventie, intestinul este cusut, rectul este indepartat complet, apoi se ataseaza o punga de colostomie pentru drenaj. Aceasta punga de colostomie colecteaza scaunele. Ea este folosita de obicei ca o masura temporara, dar poate fi permanenta daca nu este posibil sa se uneasca capetele intestinului. Daca tumora este diagnosticata suficient de devreme, interventia chirurgicala o poate elimina cu succes.
Chimioterapia
Chimioterapia consta in utilizarea unui medicament sau a unui produs chimic pentru a distruge celulele canceroase. Este frecvent utilizata pentru tratamentul cancerului de colon. Inainte de operatie, aceasta poate ajuta la micsorarea tumorii. Ea vizeaza in mod specific proteinele care incurajeaza dezvoltarea unor tipuri de cancer. Poate avea efecte secundare mai putine decat alte tipuri de chimioterapie. Un studiu a descoperit ca pacientii cu cancer de colon avansat, care primesc chimioterapie si care au antecedente familiale de cancer colorectal, au o probabilitate semnificativ mai mica de recurenta a cancerului.
Terapie cu radiatii
Radioterapia – utilizeaza fascicule de radiatii cu energie mare pentru a distruge celulele canceroase si pentru a preveni inmultirea acestora. Aceasta este mai frecvent utilizata pentru tratamentul cancerului rectal. Poate fi folosita inainte de operatie, in incercarea de a micsora tumora. Atat radioterapia, cat si chimioterapia pot fi folosite dupa operatie, pentru a ajuta la scaderea riscului de recurenta.
Ablatiune
Ablatia poate distruge o tumora, insa nu o poate inlatura. Poate fi efectuata folosind radiofrecventa, etanol sau criochirurgie. Acestea se fac cu ajutorul unei sonde sau a unui ac apoi sunt ghidate de tehnologia de scanare cu ultrasunete sau CT. Tumorile maligne se pot raspandi si in alte parti ale corpului daca sunt lasate netratate. Sansele unei vindecari complete, depind enorm de cat de devreme este diagnosticat si tratat cancerul.