ArticolSeo.info
Amigdalele umflate si inghetata – intre mit si realitate
Din sfaturile parintilor si bunicilor, se stie ca inghetata poate provoca celebrul rosu in gat care se manifesta cu inrosirea si umflarea amigdalelor, durere, jena in acel loc si chiar febra moderata.
Din sfaturile parintilor si bunicilor, se stie ca inghetata poate provoca celebrul rosu in gat care se manifesta cu inrosirea si umflarea amigdalelor, durere, jena in acel loc si chiar febra moderata. Vara, toata lumea da vina pe inghetata atunci cand amigdalele se umfla, fiind una din cele mai comune afectiuni la copiii mici, indiferent de anotimp.
Amigdalita este o inflamatie acuta sau cronica de origine infectioasa, adica este cauzata de un virus sau de o bacterie, ori inghetata nu contine virusi si bacterii.
Amigdalita este contagioasa, nu “se face din senin“ de la o inghetata savurata in parc atunci cand temperaturile depasesc 28-29 de grade Celsius.
Amigdalele se imbolnavesc din cauza virusilor si bacteriilor cu care pacientii mici intra in contact, nu al mancarurilor sau preparatelor reci.
Toti parintii se feresc sa dea copiilor alimente sau bauturi prea reci pentru a nu le provoca rosu in gat. Adevarul este ca lichidele reci pot doar sa scada imunitatea locala si sa creasca riscul ca unele particule nocive sa afecteze faringele. Uneori, chiar este indicata inghetata in cazul durerii in gat. Daca durerea este aparuta dupa operatia de scoatere a amigdalelor sau a polipilor, atunci administrarea de inghetata sau de lichide reci poate scadea durerea si inflamatia locala si poate controla sangerarea postoperatorie. Daca durerea este data de o anumita infectie, atunci este de preferat ca cei mici sa consume lichide caldute sau la temperatura camerei.
Mai mare factor de risc este fumul de tigara provenit de la tigarile parintilor decat banala inghetata. Respectarea conditiilor minime de igiena va elimina posibilitatea aparitiei rosului in gat, chiar daca se va consuma inghetata.